Afbeelding
Wat is Code 95?

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is.

De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

 

 

Hoe krijgt u een code 95 op uw rijbewijs

De code krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing.

In dat geval hoeft u géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u bij de gemeente de code 95 op uw rijbewijs laten zetten.

Rijbewijs C behaald voor 10-09-2009

Om beroepschauffeur te blijven, moest u uiterlijk 10 september 2016 een geldige code 95 op uw rijbewijs hebben staan. Om uw code 95 te krijgen moet u 35 uur nascholing volgen.

Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen Eigen verklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan heeft u wél een Eigen verklaring nodig.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Als u beroepschauffeur wilt worden, moet u de basiskwalificatie (code 95) halen.

Code 95 is een aanduiding op het rijbewijs, die achter een voertuigcategorie is geplaatst . Deze code is verplicht voor het beroepsmatig besturen van een voertuig waarvoor rijbewijs C1(E), C(E), D1(E) of D(E) noodzakelijk is. De code is vijf jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing.

Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs uit de EU en beroepschauffeurs die in de EU werken. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

Hoe krijgt u een code 95 op uw rijbewijs?
De code krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing. In dat geval hoeft u géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u bij de gemeente de code 95 op uw rijbewijs laten zetten. Code 95 voor chauffeurs met C rijbewijs behaald voor 10-09-2009 Om beroepschauffeur te blijven, moest u uiterlijk 10 september 2016 een geldige code 95 op uw rijbewijs hebben staan.

Om uw code 95 te krijgen moet u 35 uur nascholing volgen. Voor het bijschrijven van de code 95 op een geldig rijbewijs heeft u geen Eigen verklaring nodig. Uw rijbewijs behoudt dan de oorspronkelijk einddatum. In dit geval vraagt u een vervangend rijbewijs aan. Wilt u uw rijbewijs verlengen? Dan heeft u wél een Eigen verklaring nodig.

Als u beroepschauffeur wilt blijven, moet u iedere vijf jaar 35 uur nascholing volgen om uw code 95 te kunnen verlengen.

Beroepschauffeur C en/of D blijven
De code 95 krijgt u door het behalen van de basiskwalificatie. Wanneer u uw D rijbewijs voor 10-09-2008 of uw C rijbewijs voor 10-09-2009 heeft gehaald, kunt u de code 95 behalen door middel van het volgen van 35 uur nascholing. In dat geval hoeft u géén basiskwalificatie te halen. Als u voldoet aan alle voorwaarden kunt u bij de gemeente de code 95 op uw rijbewijs laten zetten.

De code 95 is vijf jaar geldig. Om de code te verlengen volgt u 35 uur nascholing, waarvan ten minste één praktijktraining. Als u dit niet doet kunt u de code 95 niet verlengen en mag u niet meer beroepsmatig rijden. Begin op tijd met het volgen van nascholing, dit kan vanaf vijf jaar voor de einddatum van de code 95.

Alleen nascholingscursussen die door het CBR zijn gecertificeerd, tellen mee voor de verplichte nascholing. Van de 35 uur nascholing moet minimaal één cursusdag een praktijktraining zijn.

Als u nascholingscursussen wilt geven of praktijktoetsen af wilt nemen, moet u deze eerst door CCV laten certificeren.

Ik ben opleider
Als u als opleider praktijktoetsen wilt afnemen of nascholingscursussen wilt geven voor code 95, dan moet u door het CBR als opleider erkend worden. Ook moet u de praktijktoetsen en/of nascholingscursussen die u aanbiedt, laten certificeren. Een certificering is maximaal 5 jaar geldig. Na de looptijd vervalt de certificering en moet u opnieuw een certificering aanvragen.

Wij kunnen zorgen dat u cursisten in CCV goedgekeurde elearning omgeving kunnen werken. Desgewenst voorzien in uw eigen huisstijl. Wel zo professioneel naar uw klanten.

Voor vragen of meer informatie; neemt u geheel vrijblijvend contact met ons op.

Afbeelding